Otthoni jogorvoslatok a széklet lágyítására

Rost

A széklet lágyítása enyhíti a székrekedés fájdalmát és kellemetlenségét. Amikor egy személy székrekedéssé válik, székletei kemények, nehézkesek és fájdalmasak. Néhány kemény széklet a rektális boltozatban maradhat, ami kellemetlenséget okoz. A legtöbb egészséges embernek napi háromszor és hetente háromszor van székletürülete. Ha egy személy székrekedéssé válik, szükség lehet széklet lazításra.

Folyadék

Az elsődleges probléma, amely gyakran elindítja a székrekedést és a kemény székletet, jelentősen hiányzik az étrendben szálas rostok. A FamilyDoctor.com szerint több rost eszik a székrekedés kezelésének egyik kulcsa. A szálak a széklet nagy részét növelik, segítik a beleket a hatékonyabb mozgatáshoz, és több vizet tartanak a székletben, lágyabbá és könnyebben áthaladva. A FamilyDoctor.com legalább 2 csésze gyümölcsöt és 2 ½ Zöldségkék naponta. Diétás rostot lehet hozzáadni a korpás gabonafélék, a teljes kiőrlésű kenyér, a barna rizs, a szárított gyümölcs és a bab fogyasztásán keresztül. A férfiaknak és a nőknek naponta 20 és 35 gramm szálat kell kapniuk puha és terjedelmes széklet kialakításához. A szükséges szál tényleges mennyisége eltérő lesz az egyén emésztési igényei alapján.

Gyakorlat

A National Digestive Disease Information Clearinghouse szerint a folyadékok nagyon kevés hatással vannak a széklet megjelenésére. Az elfogyasztott élelmiszerekből származó hulladékok a székletben talált szilárd anyagokat állítják elő. Azonban az ivás sok folyadék nagyon fontos, mert még enyhe kiszáradás okozhat kemény széklet. A kiszáradás hatásainak visszafordítása érdekében a szervezet megőrzi a vizet a szilárd hulladék eltávolításával, mivel a széklet átjut a belekben. Ez a széklet nehezebbé válik. A kemény székletben szenvedő személynek naponta 10 x 8 pohár vizet kell inni, és kerülnie kell a koffeint vagy alkoholt tartalmazó folyadékokat.

Idő

A gyomorból az anusba történő mozgás folyamata során az élelmiszertermékek metabolizálódnak, és a vizet eltávolítják. Minél tovább marad a széklet a vékonybélben és a vastagbélben, annál nagyobb az eltávolított víz mennyisége. A Mayo Clinic orvosai szerint a rendszeres testmozgás elősegíti a bélfal kontrakcióinak stimulálását és csökkenti azt a mennyiséget, amíg a széklet marad a belekben. Az emésztést mindennap 20-30 percig javíthatjuk, enyhe vagy közepes aktivitással, mint például a séta, a kocogás, a kertészkedés és az evezés.

A kemény széklet problémája mind a felnőttek, mind a gyermekek számára, akik nem vettek elegendő időt a fürdőszobában, hogy lazítsanak és teljesen elszívhassák a bélüket. A Mayo Klinika orvosai szerint az egyéneknek elegendő időt kell hagyniuk arra, hogy zavartalanul keljenek a fürdőszobában. Ha figyelmen kívül hagyja a bélmozgás vágyát, az egyének növelhetik a székletből eltávolított vízmennyiséget és megnehezítik az átjutást. Töltsön el körülbelül 15 percet egy időben minden nap nyugodtan a WC-vel, hogy hozzon létre egy bél szokás, amely csökkenti a szükséges gyógyszerek.