Élelmiszereket, hogy elkerüljék a fenilketonúria étrendjét

Áttekintés

A Pheylketonuria (PKU) egy genetikai rendellenesség, amelyben a szervezet nem képes egy fenilalanin nevű aminosav feldolgozására, a MedlinePlus.com szerint. A fenilalanin magas szintje károsíthatja az agyat és vezethet a mentális retardációhoz. Az Egyesült Államokban született összes gyermeknek rendelkeznie kell a PKU szűrővizsgálatával. A fenilalanint leginkább a magas fehérjetartalmú élelmiszerek találják. A magas fehérjetartalmú ételeket a PKU-val kezelt betegeknek el kell kerülniük.

Hal, baromfi, vörös hús és tejtermékek

Az agykárosodás megakadályozható, ha a PKU-t szenvedő betegek olyan speciális étrendben kezelik, amely alacsony a fenil-alaninnal szemben. A PKU táplálékban az állati fehérje elkerülhető, mivel a legmagasabb mennyiségű fenil-alanint tartalmaz. Kerülendő állati fehérje például a vörös hús, a hal, a baromfi, a tej és a tejtermékek. A PKU-betegek alacsony fehérjetartalmú ételeket, például alacsony fehérjetartalmú kenyeret, tésztákat és gabonaféléket fogyasztanak. A PKU-kkal szoptatott csecsemőket gyakran egy speciális formula tartalmazza, amely magas fehérjetartalmú és alacsony fenilalanint tartalmaz. A PKU-val rendelkezők, akik a születésről vagy röviddel ezután a normál étrendről származnak, rendszerint normálisan fejlődnek, és gyakran nincsenek a PKU tünetei, a MedlinePlus.com szerint.

Szárított bab és borsó és diófélék

A PKU-val kezelt betegeknek a MedlinePlus szerint a növényi fehérjéket, például a szárított babot, a borsót és a dióféléket meg kell akadályozniuk, mivel nagy mennyiségű fenilalanint tartalmaznak. Az elkerülendő dió például a mandula, mogyoró, földimogyoró, gesztenye, pisztácia, dió, mogyoró, pekándió és makadám. A PKU betegeknek általában sok gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztaniuk, mivel kevés fenilalanint tartalmaznak.

Aszpartám

A PKU-val kezelt betegeknek kerülniük kell a mesterséges édesítőszer aszpartámot tartalmazó termékeket, a MedlinePlus szerint. Az emésztéskor az aszpartám a PKU betegek számára veszélyesnek tekintett fenilalaninmennyiséget termel. Az aszpartámot tartalmazó termékek közé tartozik az alacsony zsírtartalmú joghurt, üdítőitalok, lélegzetelállító menta, cukorka, cukormentes gumi, zselatin, rágható vitaminok, hideg gyógyszerek, puding és forró kakaó keverékek. A PKU betegeknek gondoskodniuk kell arról, hogy az ilyen címkék vásárlása előtt olvassák el az élelmiszerek címkéit.