Finasteride mellékhatások a nők számára

Áttekintés

A Finasteride, a Propecia márkanevű gyógyszer egy olyan gyógyszer, amelyet gyakran használnak a kopaszodás megelőzésére, különösen a férfi-mintás kopaszságként ismert fajta. Ez a hajvesztés kapcsolódik a tesztoszteron egy másik kémiai úton való átalakításához, DHT-ként. A finasterid megakadályozza ezt a konverziót, így blokkolja a haj elvesztését okozó jelet. Bár a finaszteridet általában felnőtt férfi használatra tervezték, bizonyos nőknél alkalmazható, habár számos mellékhatás veszélye áll fenn.

Fetális malformációk

Talán a legsúlyosabb mellékhatás, amely a finaszterid használatával történik, komoly születési rendellenességeket okozhat, amelyek terhes nőknél előfordulhatnak. Közelebbről, a finaszterid a hím magzatok nemi szervében hibákat okoz. A mellékhatás súlyossága miatt a finasterid nem ajánlott terhes nők vagy azok számára, akik a jövőben terhesek lehetnek, jegyzi meg a Propecia honlapját. Ennek a mellékhatásnak a kockázata olyan nagy, hogy a premenopauzális nőknek azt tanácsolják, hogy ne kezeljenek vagy érintkezzenek a finasterid törött tablettáival, mert nem ismert, hogy meddig marad a gyógyszer a szervezetben. A Propecia honlapja szerint a klinikai vizsgálatok a menopauza során átmenő nők körében bizonyították a finasterid biztonságosságát, ezekben az esetekben a páciens állandó infertilitása miatt nincs születési rendellenesség. Ennek eredményeképpen csak a menopauza során tapasztalt nők szedhetik a finasteridot.

Hormonális változások

Számos olyan mellékhatásról van szó, amelyek a finaszteridnek a test hormonális egyensúlyára gyakorolt ​​hatásai miatt következnek be. Ezek közé tartozik a mell mérete és a mellérzékenység növekedése, valamint a csökkent libidó, RxList jegyzetek. Ez azért van így, mert a finasterid megakadályozza, hogy a szervezet reagáljon és reagáljon a különböző hormonokkal. Az egyik hatás, amit a tesztoszteron kisebb módosításai okozhat, az ösztrogéntermelés növekedése, ami ezekhez a hormonális mellékhatásokhoz vezethet.

Allergia

A finaszteridben szenvedő betegeknél a gyógyszer felhalmozódása következtében túlérzékenységi reakciókat, általánosabban allergiát jelentettek, állítja a Drugs.com. Általában a finaszterid enyhe allergiája kiütéshez vezethet, ami viszkető lehet, vagy csalánkiütést okozhat. A súlyosabb allergiás reakciók a testrészek duzzadását okozzák, beleértve az arcot, az ajkakat, a nyelvet és az ujjakat.