Egyszeri telítetlen zsírban gazdag ételek

Áttekintés

A többszörösen telítetlen zsírok az egészséges zsírcsoportnak tekinthetők. Telítetlenek, azaz kémiai szerkezetük tartalmaz egy kettős kötésű szénatomot a molekulában. Az egyszeresen telítetlen zsírok jótékony hatással lehetnek az egészségre, ha mérsékelten fogyasztják őket, és használják őket telített zsírok vagy transzzsírok helyettesítésére. Segíthetnek a rossz koleszterinszint csökkentésében, ami viszont csökkenti a szívbetegség kockázatát. Az American Heart Association azt javasolja, hogy az összes zsírbevitel ne haladja meg a teljes napi kalória 25-35 százalékát.

olaj

A többszörösen telítetlen zsírban gazdag olajok közé tartozik az olaj, a mogyoró, a repce, a napraforgó és a szezám. Ezek az olajok jó választás a főzéshez, és széles körben elérhetőek a boltokban. Olívaolajokat is gyakran használnak olasz és görög konyhákban. Néhány olívaolajból készített olasz étel bruschetta, paradicsomszósz és pizza mártás. A görög saláták, mint például a rucola, articsóka és káposzta saláta olívaolajjal készülnek. Kis mennyiségű egyszeresen telítetlen olajokat is használhat a saláták helyett a salátaöntetek helyett.

Nuts

A diófélék és a magvak a telítetlen zsír jó forrása. Ezek közé tartoznak a mandula, földimogyoró, kesudió, brazil dió, mogyoró, makadámia, pekándió és pisztácia. A mogyoróaláták, mint például a mogyoróvaj, a mandula vaj és a kesudió szintén jó egynemű telített zsírforrás.

Egyéb élelmiszerek

Egyéb, többszörösen telítetlen zsírral ellátott élelmiszerek: avokádó és fekete vagy zöld olajbogyó. Az avokádóból készült guacamole egy zamatos mellékétel a mexikói konyha és az egészséges dip választás számára. A fekete és zöld olívabogyó nagyszerű a salátákon vagy a pizzakülönlegességeken.