Arckifejezések stroke betegek számára

Áttekintés

A stroke arcbénulást vagy részleges elvesztését okozhatja az izomszabályozásban. Ezek a tünetek a stroke-áldozatok számára nehézkessé vagy lehetetlenné teszik a beszédet, az étkezést, az arckifejezéseket és az általános mozgást. A specifikus gyakorlatok segíthetnek a stroke-betegek részleges vagy teljes mobilitásában az arcizmában. A stroke-utáni terápia magában foglalja az agy újrateremtését, hogy különböző idegi utakat alkalmazzon az ismétlődő gyakorlatokon keresztül, az Országos Neurológiai Intézet és a Stroke szerint.

Mosolygás

Közvetlenül a stroke után minden arckifejezés nehéz lesz. Indítsa el lassan az agy-izom kapcsolatát. Az izmok gyakorlása és használata kulcsfontosságú a mobilitás visszaszerzéséhez. Mosolyogjon, vagy megpróbáljon mosolyogni, anélkül, hogy megmutatná a fogait. Ezután mosolyt mutató fogat. Lassan mosolyogjon, szándékosan elmosódva mosolygott. Puffolja ki az ajkaidat, mintha csókot fogsz fújni. Használjon egyenlő izomerő mindkét oldalán. Ismételje meg ezt a sorrendet, amíg a teljes mobilitás vissza nem tér.

Magánhangzók

A stroke-betegek több mint egynegyede nyelvi károsodást szenved, az Országos Neurológiai Intézet szerint. A stroke utáni gyakorlatok segítenek legyőzni őket. Kezdj el hangzó hangokat. Beszélj hangosan minden egyes magánhangzót, ami az izmok köré teszi az ajkakat és az állkapcsot. Túllépjen minden hangon, lassan beszélve, hogy megkapja a megfelelő hang- és ajakmozgást.

Szemöldök

A Bell Palsy információs weboldala ajánlja a szemöldökgyakorlatokat azoknak az embereknek, akiknek a strokeja Bell-féle bénuláshoz, az arc idegi rendellenességhez vezet, ami az arc-izomszabályozás elvesztését eredményezi. Emelje fel és csökkenti a szemöldökét, lassú, állandó ritmust tartva. Ezután emelje fel a szemöldökét, tartsa 10-15 másodpercig, engedje le a szemöldökét, és ismételje meg. Fókuszáljon a gyakorlatok helyes elvégzésére, még akkor is, ha időt kell vennie. Használjon rövid edzést, és gyakorolja a gyakorlatokat többször a nap folyamán.

Szemek

A szemek gyakorlása egy másik módszer a stroke-betegek számára az arcizmus kezelésére. Nyissa ki és csukja be a szemét lassan, anélkül, hogy megmozdítaná a szemöldökét. Ezután próbáld meg lassan lezárni az érintett szemedet anélkül, hogy a szemöldökét lefelé mozgatod, vagy az ajkad felfelé. A villogás hatékony hatása a löket után. Ha csak lehetséges, csak egy szemre csavarja, majd minden egyes szempillantásnál kacsint. Nyissa ki a lehető legszélesebb szemeket, tartsa nyitva, majd pihenjen.

Orr gyakorlásához ráncosítsa és szippantsa. Ezután gyújtsa fel az orrlyukat, tartsa nyitva, majd engedje el. Ismételje meg ezeket a mozgásokat lassan többször a nap folyamán.

Orr