Huminsav előnyei

A huminsav a kapcsolódó szerves savak családja, amelyet általában a talajban, a tőzegben, a tó- és óceánvízben, valamint a talajban termesztett ételekben találnak. A talajban található huminsav-kiegészítés növelheti az ültetvények terméshozamát, és az ételben lévő huminsavtartalom valószínűleg számos hatással van a szervezetre. Pontosabban, a huminsav fogyasztása és kezelése számos egészségügyi előnyhöz kapcsolódik.

A huminsav egyik egészségügyi előnye lehet a HIV-fertőzés elleni védelem, a szerzett immunhiányos tünetegyüttes vagy AIDS okozta vírusfertőzés. A HIV-fertőzés akkor jelentkezik, amikor a vírus bejut az emberi fehérvérsejtekbe, virális fehérjéket termel a sejten belül, és a vírus több másolatát generálja. A fertőzés akkor folytatódik, amikor a fertőzött sejt kitör a vért, és felszabadítja a vírusokat a véráramba, lehetővé téve más fehérvérsejtek fertőzését. A 2002-es “kemoterápia” című tanulmány szerint a fehérvérsejtek oxihumáttal történő kezelése – a huminsav egy formája – csökkentette a HIV fertőzésre való fogékonyságát. Ennek eredményeként a huminsav bizonyos formái védő szerepet játszhatnak a HIV fertőzés megelőzésében.

A huminsav segíthet az immunrendszer fellendítésében is. Az Ön immunrendszere speciális sejtekből áll, amelyeket limfocitáknak vagy fehérvérsejteknek neveznek, amelyek képesek azonosítani és elnyelni az idegen részecskéket és baktériumokat. Az egészségügyi immunrendszer gyorsan felismeri ezeket a részecskéket a szervezetbe való bevezetésük során, megelőzve az irritációt vagy fertőzést. A 2010-es “Journal of Medicinal Food” című tanulmány szerint a huminsav az immunrendszert serkenti az antitestek és a citokinek – az idegen felek azonosítására és az immunrendszer aktiválására használt vegyi anyagok elősegítésével.

Egyesek szerint a huminsav egy másik előnye, hogy kelátképzőként működhet. Számos betegség vagy állapot kezelésére használt gyógyszer vezethet a mérgező vegyi anyagok vagy nehézfémek felhalmozódásához a testben, ami zavarhatja a megfelelő sejtműködést. A Kaliforniai Egyetem, San Diego elmagyarázza, hogy a kelátorok megkötik ezeket a toxinokat vagy nehézfémeket, semlegesítik a vegyi anyagokat, és lehetővé teszik a vizelettel való kiválasztódást. A huminsav természetes kelátorként működhet, segít eltávolítani a vérben és a testében lévő toxinokat. Ennek eredményeként a huminsav fogyasztása szerepet játszhat a kelátterápia terápiájában, és segíthet csökkenteni a vérben lévő nehézfémekből származó betegségek kockázatát.

Áttekintés

Védelem a HIV ellen

Javított immunitás

Fémlekötés