Hogyan működik a lézeres sebészet?

Azonosítás

A LASER (Fényimpulzus a sugárzás stimulált kibocsátásával) a műtét intenzív fénysugarakkal történik, amelyeket a gép gondosan összpontosít. A lézerfényt generáló gépek csak egyetlen hullámhosszú (vagy színes) fény kibocsátására képesek, és ezáltal a gép által modulált intenzitással. A lézerfényt a szervezet bizonyos szerkezetei abszorbeálják, és felmelegítik őket, és felrobbannak. A lézerfény különböző hullámhosszait a szervezet különböző struktúrái abszorbeálják. A lézerfény felhasználható víz, hemoglobin (vérben található) vagy bőr pigmentek melegítésére. A lézeres műtét általában ezeket a lézersugarakat használja a szövetek átvágására.

felhasználások

A lézeres műtét a klasszikus “szike” műtét alternatívájaként használható, valamint a sérült erek kezelésére, a kozmetikai bőrproblémákra és a szemek kezelésére. A lézeres sebészet számos előnyt kínál a hagyományos sebészeti technikákkal szemben. A lézeres műtét gyakran csökkenti a fertőzés kockázatát, kevesebb vérzést és nagyobb pontosságot. Ez azt jelenti, hogy a lézeres műtét hatékonyabban célozhatja meg a megbetegedett szövetet, ami elősegítheti a hegesedés megelőzését, és lehetővé teszi a lézeres műtétek számára, hogy nagyon kicsi beállításokat és vágásokat hajtsanak végre a szövetre (ami lehetővé teszi a szemek kezelését).

Lézer típusok

A szén-dioxid lézereket általában számos lézeres műtéthez használják. Ezek középpontba állíthatók, hogy óvatosan vágják a szöveteket, vagy defókuszált módon eltávolítják a külső réteg bőr. Erbium: A YAG lézerek olyan nagy teljesítményű lézerek, amelyeket azért használnak, mert behatolhatnak a bőrbe, és a bőrt alá burkolják a vizet. Ezeket a lézereket gyakran használják a ráncok felszámolására. A sárga fényű lézereket azért használják, mert a hemoglobin a legoptimálisabban felszívódik, ami lehetővé teszi számukra, hogy segítsék a sérült ereket.