Emelkedett kalcium és fehérje szintje a vérben

Gyulladás

Az emelkedett kalcium vagy hiperkalcémia a kalciumszint meghaladja a 10,5 mg / dl értéket az albumin szintjének korrekciója után, amely a kalciumot a véren keresztül transzportálja. Ha a korrekció normális értéket ad a vér kalciumának, akkor azt mondják, hogy a szint hamis módon emelkedett, és nem kapcsolódik a hypercalcaemia tüneteihez, amelyek közé tartozik a hasi görcsök és a székrekedés. Ez gyulladásos állapotokban és vírusfertőzésekben fordulhat elő. A korrigált kalcium, amely magas szinten tartja az emelkedett fehérje szintjét, bizonyos rákos megbetegedésekhez társul.

fertőzések

Az összes fehérje mérése jelezheti táplálkozási státusát, és gyakran használják a máj- és vesebetegség szűrésére, és más körülményeket. A 8 g / dl-nél nagyobb összfehérje értékét emeltük, és az albuminra vonatkoztatott 5 g / dl feletti értékek magasak. A krónikus gyulladásban magas fehérjetartalmú lehet. A gyulladásos állapotokat fehérjék és más immunmoduláló anyagok termelése jellemzi, beleértve az arthritist, lupuszt, gyulladásos bélbetegséget és ekcémat. Ilyen körülmények között a korrigált kalcium normális.

Rák

A vírusos fertőzések, mint például a hepatitis és a HIV, emelkedett fehérje szinteket is okozhatnak a vérben. A vírusok elleni küzdelem érdekében az immunrendszer ellenanyagokat termel, amelyek fehérjék. Ezek és más vírusfertőzések, például a hörghurut nem befolyásolják közvetlenül a kalciumot, és a legtöbbet csontokban tárolják, ezért a korrigált kalciumszinteknek normálisnak kell lenniük.

A még mindig magas korrigált kalciummal emelt emelkedett fehérje emeli a rák gyanúját, különösen a myeloma multiplexét, a csontvelő rákát, amelyben az abnormális sejtek elpusztítják a csontot, és felszabadítják a hibás fehérjéket a vérbe. A csontok pusztulása hypercalcaemiát eredményez, és a rendellenes termékek a megemelkedett összes fehérje szintjét jelentik. Ez a kombináció, magas korrigált kalcium, nagy teljes fehérjével, szintén a Waldenstrom makroglobulinémia, más típusú csontrák.