Az agytumor szemtüneteit

Eye Bulge

A szem funkcióit befolyásolja a koponya számos idegi impulzusa, melynek neve a koponya idegei. A látóideg a retina vizuális információit idegimpulzusokká alakítja, amelyeket az agy értelmezhet. Az oculomotoros ideg szabályozza a motor impulzusokat, amelyek lehetővé teszik a szem mozgásának és mozgó tárgyak nyomon követését, valamint a tanuló dilatációjának és szűkületének a képességét. Az agydaganatok ezeken az idegeken belül növekedhetnek, vagy szembetegségeket okozhatnak a szomszédos struktúrákban, amelyek az őket támogató idegeket vagy véredényeket összenyomják.

Megváltozott szemmozgás

A Medline Plus felsorolja az egyik vagy mindkét szemhéjat a látóidegió, a jóindulatú, lassan növekvő, ismeretlen eredetű tumor tünete, amely a látóidegre nyom. A jelenléte fokozott nyomást okozhat az agyban, ami hozzájárul ahhoz, hogy a szemet kifelé mozdítsuk. A szem eldugulását a “proptosis” orvosi kifejezés írja le.

Látásvesztés

A Merck Manuals Online Medical Library kifejti, hogy bizonyos agydaganatok képesek csapdázni a folyadékot az agyban, és megnövelni a kamrákat, úgynevezett kamrák. Ez az állapot, hidrocephalus néven ismert, nehézséget okozhat, amikor a szemeket felfelé nézve mozgatja. A Merck említi a kisagyat, az agyi egyensúlyi területet és a tobozmirigyet, az agyban a melatonint kiváltó mirigyet, amely ezt a sajátos tünetet okozza: “Az All About Vision honlapja szerint a nystagmus egy másik lehetséges következménye a Agydaganatok. A nystagmus egy olyan állapot, amelyben az egyén gyors, akaratlan szemtől-szemben szemmozgást tapasztal.

A Medline Plus figyelmeztet arra, hogy a látógiaiógia látásvesztést okozhat egy vagy mindkét szemében. Ez a veszteség befolyásolhatja az általános látást, vagy egyes esetekben csak a perifériás látást érinti. A látást befolyásoló tumorok teljes vaksághoz vezethetnek. A fejfájás kíséretében megjelenő látászavarok olyan jelek, amelyek az agytumorra utalhatnak: A kettős látás egy másik szem tünete, amely jelezheti az agydaganat meglétét. A Choroid plexus papillóma, a germinóma, a tobozsejtes daganat és az ependymoma négyféle agydaganatos daganat, amelyet a Stanfordi Orvostudományi Egyetem idegsebészeti osztálya a kettős látás lehetséges okainak sorol fel.