Hogyan nyújt glükózt az energia?

Bevezetés

A szervezetnek glükózra van szüksége ahhoz, hogy az energia működjön. A glükózt a szervezet szénhidráton keresztül érte el. A szénhidrátok minden grammjában fogyasztanak négy energiát. A szervezetbe való bevétel után az emésztőrendszerben lévő speciális enzimek lebontják a szénhidrátokat, amelyeket egyszerű cukroknak neveztek, amit glükóznak neveznek. Ez a lebontási folyamat lehetővé teszi a szervezet számára, hogy hozzáférjen a szénhidrátban lévő energiák kalóriáihoz.

Inzulin

Egy étkezés után a test dolgozik, hogy lebontja a szénhidrátokat, hogy glükózt termeljen. Ez a glükóz felszabadul a véráramba, növelve a vércukorszintjét. Ahhoz, hogy a sejtek hozzáférjenek a glükóz véráramához, a hasnyálmirigynek olyan inzulin nevű hormont kell termelnie. Amint a vércukorszintje emelkedni kezd, a hasnyálmirigy felszabadul, hogy inzulint szabadítson fel a véráramba. Inzulin nélkül a sejtek nem képesek felvenni az energiához szükséges glükózt, és az inzulin problémái is előfordulnak, mert nincs elegendő inzulin a szervezetben, vagy a sejtek ellenállnak az inzulinnak. Ezek a problémák a cukorbetegség nevű betegség tünetei. Ha nem áll rendelkezésre elég inzulin, ez drámaian alacsony vércukorszintet eredményezhet, ami a sejteket nem képes elegendő energiát termelni a túlélésért. Ha a sejtek ellenállnak az inzulinnak, ez túl sok vércukorszintet eredményezhet a véráramban, ami súlyos károkat okozhat a test erekben.

receptorok

A szervezet minden egyes sejtje különleges felszereléssel rendelkezik, ezek az inzulin receptorok. Amikor ezek a receptorok érintkeznek az inzulinnal, képesek kötődni hozzá. Ez a kötés kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy felszabaduljon a sejt azon képességétől, hogy a vércukorból és a sejtbe öntse le a glükózt. Ezt a sejt membránjában lévő glükóz transzporter molekulákon keresztül végezzük.

Cell Metabolism

Amint a glükóz bejutott a sejtbe, a sejt a glükóz égetésére szolgál, hogy energiát generáljon. Ezt egy aerob anyagcsere-folyamatnak nevezzük. Az aerob anyagcsere során az oxigént a vérből és a sejtbe visszük fel a glükózzal. A mitokondrium az oxigént használja a glükóz hőenergiára és adenozin-trifoszfátra (ATP) történő égetésére. Az ATP-t ezután a létrehozott energia tárolására vagy felszabadítására használják, a sejt szükségleteitől függően.