Olyan élelmiszerek, amelyek természetes antibiotikumok

Áttekintés

A görög orvos, Hippokratész, akit sokan “a nyugati orvos atyjának” tartott, egyszer azt mondta: “Hagyja, hogy a te ételed legyen a te gyógymódod, és a te gyógymódod legyen a te táplálékod”. Bizonyos ételek funkcionális élelmiszerek, vagyis gyógynövényt tartalmaznak az alapvető táplálkozási érték felett és túl. Az ételek stimulálhatják az immunrendszert, fokozhatják a fertőzéssel szembeni rezisztenciát és gátolhatják a kórokozó mikroorganizmusok működését.

Gyümölcsök és zöldségek

A gyümölcsök és a zöldségek gazdag C-vitamin, vízben oldódó tápanyag, amely elengedhetetlen a fertőzések megelőzéséhez. A C-vitamin erősíti az immunrendszert és fokozza a fertőzéssel szembeni rezisztenciát. A C-vitamin legjobb táplálékforrása a szamóca, az ananász, a kiwi, a citrusfélék, a sárgadinnye, a görögdinnye, a brokkoli, a káposzta, a káposzta és a karfiol. A “Healing Foods” könyv szerint a lime juice természetes antibiotikum, és bizonyítja a kolera, a bakteriális betegség kialakulását a bélben.

Fokhagyma és alliumvegyületek

A fokhagyma híres az allicin összetevőire, amely antibakteriális és gombaellenes hatást fejt ki. A D.C.J. A “táplálkozás és élelmiszer-tudomány” 1999-es számában közzétett “Maidment” fokozott fokhagyma koncentráció csökkentette az escherichia coli és a staphylococcus albus mikroorganizmusok bakteriális számát. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy a fokhagyma antibakteriális hatása 30 perces hő hatására csökken. A fokhagyma mellett az Allium nemzetség tagjai antibiotikus hatást mutattak. Ezek közé tartozik a hagyma, a póréhagyma, a mogyoróhagyma és a metélőhagyma.

Torma

A “gyógyító ételek” című könyv szerint a torma segít megvédeni az élelmiszerekkel borított betegségektől. A torma csíraképződésénél keletkező csípős kémiai allil-izotiocianát az aktív komponens, amely felelős a feltüntetett antibakteriális hatásokért.

Kókuszolaj

Dr. Mary G. Enig táplálkozási és biokémikus, a kókuszolaj közepes láncú zsírsavak antibakteriális, vírusellenes és antiprotozoális hatást fejtenek ki. A “gyógyító ételek” című könyve szerint a kókuszdióolaj, különösen a laurinsav közepes láncú zsírsavak segítenek a kórokozók elpusztításában a lipideket és a foszfolipideket feloldani a körülötte lévő zsíros borítékban, ami szétesést eredményez. Az egyetlen másik laurinsav forrás az emberi anyatej.

Az oregánó olaj antibakteriális és gombaellenes hatást fejt ki. A “Healing Foods” szerint a timol és a carvacrol hatóanyagai az oregán olajban kimutatták, hogy gátolják a bőrfertőzésekhez gyakran kapcsolódó baktériumokat: pseudomonas aeruginosa és staphylococcus aureus.

A fahéj jó antifungális és antibakteriális szer. Az alternatív gyógyászat: a végleges útmutató című könyv szerint a fahéj gyógyító tulajdonságai a kéregben található illóolajokból származnak. Kombináljuk a fahéjat és a mézet egy jól lekerekített antibiotikus hatás érdekében. Dr. Nizar Haddad, a Jordániai Mezőgazdasági Kutatás és Technológia Transzfer Országos Központjának Bee Kutatóegységének igazgatója elmondta, hogy a mézet több mint 2000 éve használják a baktériumok és gomba növekedésének visszaszorítására. Legalább 60 baktériumtörzs ellen ható, beleértve a gram-pozitív és gram-negatív baktériumokat.

A probiotikumok, köztük a lactobacillus acidophilus és a bifidobaktériumok közvetett antiobiotikus hatással rendelkeznek. Segítenek a jó baktériumok számának növelésében a gasztrointesztinális traktusban, ami viszont segít az invazív mikroorganizmusok elleni küzdelemben. A “Healing Foods” könyv szerint a bifidobaktériumok az anyatejben található elsődleges organizmusok, és hatékonyan gátolják számos betegséget okozó organizmust.

Oregano olaj

Fahéj és méz

A probiotikumok