Olyan élelmiszerek, amelyek segítik az epilepsziát

Áttekintés

Az epilepszia olyan rendellenesség, amelyben az agyi elektromos jelek görcsrohamokat okoznak. A rohamok súlyossági fokozatokban különböznek attól, hogy néhány másodpercig üresen nézzenek a teljes görcsökre. Az Egyesült Államokban körülbelül 1 ember 100 embernek epilepsziája van, a MayoClinic.com szerint. Az orvosi kezelések, például az antikonvulzív gyógyszerek és bizonyos esetekben a műtét mellett az egészséges táplálkozás növelheti az Ön általános wellnessét és potenciálisan csökkentheti az epilepsziás tüneteket.

Hús és tenger gyümölcsei

A hús és a tenger gyümölcsei gazdag fehérje és tápanyagforrások, amelyek támogatják az immunrendszert, például a cinket. A hús és a tenger gyümölcsei természetesen nem tartalmaznak szénhidrátokat. Az epilepszia kezelésére alkalmazott népszerű étrend technika egy ketogén étrendet foglal magában, amelyben elsősorban proteineket, zsírokat és korlátozott mennyiségű szénhidrátot fogyasztanak. A bőséges glükóz nélkül, amelyet szénhidrátokból nyernek, a szervezet elkezdi a tárolt zsír energiává alakítását. A ketogén étrend segítheti a görcsrohamok csökkentését vagy megszüntetését, az Amerikai Epilepszia Alapítvány szerint, bár az orvosok bizonytalanok maradnak, miért. Miután az orvos jóváhagyta a ketogén étrendet, minden tányérnak körülbelül 80 százalékos fehérjét kell tartalmaznia. Válasszon leggyakrabban minőségi fehérjeforrásokat, amelyek közé tartozik a sovány vörös hús, a baromfi, a hal és a tenger gyümölcsei, például a garnélarák, a kagyló és a homár.

Gyümölcsök és zöldségek

A gyümölcsök és a zöldségek gazdag mennyiségű antioxidánsokat tartalmaznak – olyan tápanyagok, amelyek támogatják a szervezet azon képességét, hogy megvédje magát a betegségtől. A “Clinica Chimica Acta” 2001 januárjában publikált kutatásai korrelációt mutattak az antioxidáns hiányosságok és az epilepsziás rohamok között. A vizsgálat során 29 epilepsziás beteg antioxidáns szintjét elemezték, akik közül néhányan antioxidáns kiegészítést kaptak. Egy év múlva az alacsonyabb antioxidáns szinttel rendelkező betegek hajlamosak voltak a görcsrohamra. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a szabad gyökök – az antioxidánsokkal fenyegetett toxinok – hozzájárulhatnak az epilepsziához. Annak érdekében, hogy növelje antioxidáns bevitelét, rendszeresen vegye be a diétába számos színes gyümölcsöt és zöldséget, például bogyókat, cseresznyét, citrusféléket, paradicsomot, spenótot, káposzta, brokkoli és kelbimbó. Ha ketogén étrendet követ, válassza a leggyakrabban a nem keményítőtartalmú zöldségeket, például a leveles zöldeket, a paprikát, a hüvelykes babot és a brokkolit.

Vaj és olaj

A vaj és az olaj zsíros források, amelyek segítenek a szervezetnek a zsírban oldódó tápanyagok felszívásában és az agyműködés fokozásában. John Hopkins epilepszia-szakértő Dr. Eric Kossoff a “módosított” ketogén étrend részeként ösztönzi a magas zsírtartalmú ételeket, beleértve a vajat és az olajat. Az étrend kevésbé korlátozza a folyadékokat, mint a hagyományos ketogén étrend, és jelentősen javította az epilepsziás betegek tüneteit az Epilepsy.com szerint. A Johns Hopkins Medicine ajánlja a programot, ha epilepszia van, túlsúlyosak vagy kevésbé sikeresek más kezelési formákkal. Ha a hagyományos ketogén étrendet követi, akkor ösztönözni kell a vaj és a növényi alapú olajok – mint például az olívaolaj és a káposztaolaj – szerény mennyiségét, amelyek elősegítik a szív- és érrendszeri egészségeket.