A penész okozta egészségügyi problémák

Áttekintés

A formáknak számos káros hatásuk van az emberi egészségre. A patogén (betegség okozó) formák többféleképpen jutnak hozzá a szervezethez, többek között az általunk fogyasztott ételek által, a törött bőrön és a levegőn keresztül, amelyet lélegezzünk. A formák szintén mycotoxinokat bocsátanak ki, amelyek számos egészségügyi problémát okozhatnak a sinus gyulladás és a fejfájás, valamint a súlyos betegségek, mint például a rák, kezdve.

Légzőszervi megbetegedések

A legtöbb légzőszervi megbetegedést a penészgomba belélegzése okozza egy elárasztott vagy penészes környezetben, amelyet “beteg épületnek” neveznek, építési helyszínen vagy gazdaságban. Leggyakrabban a penész belélegzése zsibbadás, köhögés, viszkető szemek, orrfolyás és fejfájás okozza az arcbőr irritációt és a légúti megbetegedést. Néha enyhébb betegség fordulhat elő a penész spórák belélegzésében. A farmer tüdőjét a szalma, a tárolt gabona vagy a silók növekvő penészgomba okozza. A támadás általában 5-6 órával az expozíció után következik be. A tünetek közé tartozik a láz, rossz közérzet, légszomj, fájdalom vagy szorító érzés a mellkasban. A Farmer’s Lung krónikus állapotai közé tartozik a mellkasi megfázás. Gyors kezelés nélkül állandó károsodást lehet tenni a tüdőben.

Emésztőrendszeri problémák

Az emésztőrendszeri problémák leggyakrabban a formákkal szennyezett ételek fogyasztásának eredménye. Ez nem korlátozódik a látható formára. Inkább a mycotoxin-oknak nevezett penésztoxinok gyakran szennyezik bizonyos ételeket, és láthatatlanok a szabad szemmel. Több mint 400 különböző típusú mykotoxin létezik. 2002-ben Ruth Etzel, PhD, az Amerikai Orvosi Egyesület folyóiratában írta: “A mikotoxinok képesek embereket és állatokat okozni a betegség és a halálos megbetegedések kialakulásában.” A kukorica az egyik legelterjedtebb mikotoxin-tartalmú élelmiszer. A Cornell Egyetem jelentése szerint “a kukorica valószínűleg a világ legnagyobb problémája, hiszen olyan éghajlati körülmények között termesztik, amelyek valószínűleg tartósan szennyezik az aflatoxinokat (a mikotoxint), és a kukorica számos ország főterméke.” A mikotoxinok nem korlátozódnak kukorica. Ők is megtalálhatók a szemek, a földimogyoró és az alkohol. A mikotoxinok gasztrointesztinális problémákat okozhatnak, beleértve a hányást, a hasmenést és a vérzést. A krónikus penész expozíció candidiasishoz vagy élesztő fertőzésekhez vezethet a gyomorban.

Születési rendellenességek

Amint korábban említettük, a kukorica általánosan szennyezett a penészmérgekkel. A kukorica tartalmazza a mikotoxin-fumonizint b1-et. A kukoricatermékek, például a kukorica tortillák fokozott fumonizin b1 bevitele összefüggésben van a neurális csövek születési rendellenességeivel. Érdekes, hogy a folsav bevétele csökkenti a toxin hatásait. A Teratology folyóirat 2002-ben jelentette be, hogy “a fumarózin képes gátolni a neurális csőhibákat. A folsav megfordíthatja ezeket a hatásokat. ”

Neurotoxicitási

A mold expozíciója is összefügg az ember neurológiai állapotával. A tünetek az izomgörcsektől és a túlérzékenységtől a vakságig terjedhetnek. Az Ergot egy kenyérben megtalálható mikotoxin, amelyet beltéri formák, például Stachybatrys chartarum bocsátanak ki. A klinikai mikrobiológiai vélemények 2003-ban jelentették be: “A neurológiai vagy görcsös ergotizmust olyan tünetek jellemzik, mint az izomgörcsök, rohamok és hallucinációk, gyakran a kenyérsütés során keletkező vegyületekből, szennyezett gabonával.” Ez a neurotoxikus jelenség nem új koncepció. Az 1960-as és 1970-es években sok ember fogyasztott “mágikus” gombát a hallucinogén hatásuk miatt.

A penész és a mikotoxin expozíció bizonyos rák kialakulásának kockázatát jelenti. A Colorado Mezőgazdasági Minisztérium szerint “az aflatoxin a leghatásosabb, természetesen előforduló rákkeltő, amelyet az ember ismer. A kukorica, földimogyoró, búza, rizs, gyapotmag, diófélék, tej, tojás, sajt, kopra, milo és egyéb élelmiszerek kimutatták aflatoxinokat. “A toxikus beltéri fekete penész Stachybotrys számos, a rákkal összefüggő mikotoxint bocsát ki. Az ergot mellett a Stachybotrys mikotoxinok közé tartozik az aflatoxin, trichotecenes és zearalenon. A klinikai mikrobiológiai vélemények 2003-ban jelentettek: “A Penicillium fajok patulint termelnek, a penicillinsav pedig tumorokat okozhat … A zearalenon a fúziós mikotoxinok legszélesebb körben elterjedt, és az emberi fogyasztásra szánt kukorica-minták 6-28 százaléka. Jelentős aggályok merültek fel az ösztrogén aktivitása és így az ösztrogénérzékeny daganatok stimulálásának lehetősége miatt. “A penész- és penészgomba-toxinok kitettségének legmegfelelőbb módja a toxinokat tartalmazó élelmiszerek elkerülése és a penészes környezet tisztítása. Amint lehetséges, maszk viselése a spórák belégzésének korlátozására.

Rák