Energiaételek vegetáriánusok számára

Áttekintés

A vegetáriánusok olyan emberek, akik etikus vagy egészségügyi okok miatt nem fogyasztanak húst – a fehérje forrása az étrendjükben. A hús felelős azért, hogy energiát és izomépítést biztosítson, de fehérjét is beszerezhet nem húsforrásokból. Az American Heart Association javasolja a fehérjeforrások széles választékából való kiválasztását, hogy elegendő tápanyagot kapjon a táplálékban.

Szója

Egy csésze főtt szójabab 29 gramm fehérjét tartalmaz a mindennapi étrendhez a The Vegetarian Resource Group szerint. A szója termékek, például a tofu és a tempeh, a szójababból származnak, és bizonyos receptek helyettesíthetik a húst. A szója termékek piacának bővülése azt jelenti, hogy szójahús kutyákat, hamburgereket, szalonnát és kolbászt találsz a helyi szupermarket fagyasztójában. A szójatej és egyéb szójababból készült nem tejtermékek hozzáadott tápanyagokkal megerősíthetők az energia növelése érdekében.

hüvelyesek

A hüvelyesek egy olcsó élelmiszer csoport, amely ehető magvakból származik. Ezek közé tartozik a gyakran fogyasztott bab, például a fekete, vese, lima és a sült bab – mindegyiknek több mint 10 gramm fehérje per csésze szerint The Vegetarian Resource Group. Más példák közé tartoznak a csicseriborsó, a borsó, a sertéshús és a lencse. Ezeket a hüvelyeket hozzáadhatjuk főételhez levesekhez és süteményekhez, vagy melléktermékként szolgálhatjuk őket.

tojás

Bár egyes vegetáriánusok nem fogyasztanak tojást, mert állati termékek, a tojások teljes fehérjeforrás és jó energiaforrás. Tartalmazzák a D tápanyag-vitamint, amely egyébként hiányozhat a vegetáriánus étrendből. Tehet tojáspótlókat és tojásfehérjét is vásárolhat a legtöbb élelmiszerboltban.

Kiegészítő fehérjék

Ha elegendő fehérjét eszel, mégis úgy érzi, hogy nincs energiája, fontolja meg a kalóriabevitel növelését. A szervezet testenergiájának energiaforrása mellett a szervezet szénhidrátot tartalmazó élelmiszerekből származó kalóriát is igényel, különösen akkor, ha sportoló vagy nagyon aktív. Egyes ételek szénhidrátokat és fehérjéket kínálnak, például a teljes kiőrlésű termékek, például az egész búzából készült kenyér, a bagel és a gabonafélék. A zöldségek, diófélék és magvak komplementer fehérjéket is kínálnak.