Az als utolsó szakaszai

Lenyelés nehézsége

Az ALS vagy az amyotrófiás laterális szklerózis az progresszív izomgyengeség olyan betegsége, amely az idegrendszerben lévő motoros neuronsejtek megsemmisülése miatt következik be. Ezek az idegsejtek nélkül az agy nem képes információt küldeni az izmoknak. Az end-stage ALS akkor fordul elő, amikor az izmok gyengülnek ahhoz a pontig, ahol a létfontosságú rendszerek megbénultak és nem működhetnek. A Maryland-i Montgomery hospice felsorolja a lélegzés és nyelés képességét, mint döntő tényezőt az életvégi élet ALS-ben.

Légzési elégtelenség

Az ALS végső fázisai gyakran tartalmazzák a nyelési és beszédzavarokat. A gyenge és bénult hangkábelek megnehezítik és végül lehetetlenné teszik a beszédet. A páciensek fokozatosan lassulnak, néhány betegben fokozatosan lenyelnek, de más esetekben hirtelen előfordulhatnak. Az Országos Egészségügyi Intézet szerint az ALS-ben szenvedő betegek nagy a kockázata, hogy fulladoznak vagy belélegzik az ételt a tüdőbe. Anélkül, hogy lenyelnének, az étkezés és az ivás lehetetlenné válik, és sok ALS-es esetben drámai súlycsökkenés következik be. Az egyetlen megoldás akkor válik mesterséges etetés útján etetőcső vagy intravénás oldat formájában. Sokan, akik úgy döntenek, hogy a táplálékot nem helyettesítik mesterségesen, a hospice végfelhasználói gondozását kérik.

Fertőzésveszély

A légzési nehézség a tüdő izmai gyengeségéből és a membránból ered. A légzési elégtelenség rosszabbodik, mint az izmok gyengülnek. A Maryland-i Montgomery hospice kijelenti, hogy az ALS végső szakaszában lévő páciensek nyugalmi légzést is szenvednek. A légzést végül egy BiPAP gép, majd egy mechanikus lélegeztetőgép segítségével kell segíteni. Ismét a mesterséges szellőzést csökkentő betegek kényelmet és életveszélyt nyújtanak.

Kétoldali bénulás

Az Országos Egészségügyi Intézet jelentése szerint az ALS-betegek tüdőgyulladással járnak. Ez részben azért következik be, mert a váladék a tüdőben összegyűlik, mert a tüdő túl gyenge ahhoz, hogy hatékonyan tisztítsa őket. A táplálék vagy folyadékok belégzése, úgynevezett aspiráció, szintén tüdőgyulladást okoz. A pneumóniát általában antibiotikumokkal kezelik, de ezek nem hatékonyak. A pneumonia fertőzés fokozza a légszomjat és halálhoz vezethet.

Az ALS utolsó stádiumában lévő betegek teljesen megbénultak a betegség következtében. Tipikusan minden izom, beleértve a lábakat, a karokat, a törzset és az arcot is. Az agy kevert jeleinek köszönhetően az izmok meggörbülése gyakran célzott mozgás nélkül történik. A végső szakaszban az ALS-betegek teljes mértékben függenek másoktól az ellátásért.